Bieslook

Bieslook

Allium schoenoprasum

Algemeen

Bieslook maakt deel uit van de leliefamilie (Liliaceae) en is familie van de ui, prei en knoflook. Het is een winterharde vaste plant dat met lange fijne stengels groeit en die in verschillende salades worden gebruikt. Bieslook zorgt voor een voedselvoorraad onder de grond die de winter overleeft, zodat ze in de lente heel snel op kunnen komen, kunnen bloeien en zaad produceren. Bieslook kan ook worden vermeerderd door zaad. Bieslook bloeit in juni-juli met paarse bloemen die geschikt zijn om te drogen. De bladeren zijn hol en buisvormig en worden zo'n 30 cm hoog. De bollen aan het uiteinde van de holle stengels zijn niet eetbaar.

Ziekten en plagen

Bieslook kan last hebben van roestziekte (schimmelziekte), dit kan voorkomen worden door de plantjes op een zonnige en luchtige plaats te zetten. Indien de plant is aangetast, wordt ze tot tegen de grond afgesneden. De nieuwe jonge scheuten die daarna verschijnen zijn meestal vrij van schimmelziekte.

Teeltwijze

Zaaien Vanaf half maart bij kan bieslook worden gezaaid, in een kweekbak of in aparte potjes, bij een temperatuur van 18 tot 20°C. De zaaidiepte bedraagt 0,5 - 1 cm. Bieslook moet voldoende vochtig worden gehouden tijdens de opkweek. De zaden kiemen trager in het donker. Begin mei zien de kleine zaailingen er als gras uit en kunnen in pollen ter plaatse worden uitgeplant. Na een zestal weken, mei - juni, worden de zaailingen uitgeplant, met een plantafstand van 25 cm.

Bieslook
verkiest een kalkrijke, vochtige grond en groeit zowel op schaduwrijke als zonnige plaatsen. In het voorjaar en op het einde van de herfst kan bieslook uitgehaald worden om te scheuren. De bolletjes worden in het najaar gescheurd om overwoekering te voorkomen. Planten De plantafstand bedraagt 20 cm. Na half mei kan bieslook buiten worden gekweekt. Verzorgen Om aantasting door roestziekte te voorkomen, wordt bieslook op een zonnige en luchtige plaats gezet. Dit zorgt ervoor dat het bieslook snel droogt. Indien er toch roestziekte optreedt, kan de plant tot aan de grond worden afgesneden.

De nieuwe jonge scheutjes, die daarna verschijnen, zijn meestal vrij van deze schimmel. Bieslook verdort bij de eerste nachtvorst, maar zal in het voorjaar weer groeien. Bieslook neemt veel stikstof en kalium op en heeft een grote behoefte aan kalk. Vruchtafwisseling is hier van groot belang, zowel voordien als na het kweken van bieslook wordt best geen lid van de uienfamilie op dezelfde plaats gekweekt. Oogsten Bieslook kan meerdere keren per jaar worden geoogst door de groene stengels vijf centimeter boven de grond af te knippen. Halve stengels die overblijven, zullen afsterven of bruine randen krijgen.

Oudere dikke stengels zijn taaier en hebben een minder frisse smaak. Om de drie tot vier jaar worden de planten vervangen, dit kan door de oude planten te scheuren of door middel van zaad. De planten moeten de hele winter door afgesneden worden, zodat de groene stengels de lucht in kunnen. Als dit niet gebeurt nadat ze helemaal zijn uitgegroeid, dan verdorren ze en sterven ze af. De bloemstengels worden verwijderd zodra ze verdorren, want anders zaaien ze zichzelf overvloedig uit. Bieslook wordt gekweekt tijdens het kweekproject 2011. serre

Bieslook
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak