Bloemkool

Bloemkool kweken

Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis

Herkomst

Bloemkool komt van het Midden-Oosten. Eind 15e eeuw werd de bloemkool in Europa geïntroduceerd vanuit Italië. Bloemkool is afkomstig van de wilde kool. De bloemkool bestaat uit eetbare roosjes omgeven door groene bladeren met een stevige witte nerf.

Algemeen

Bloemkool is een koolgewas dat behoort tot de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Broccoli, witte kool, radijs en koolrabi behoren ook tot deze familie. Naast de witte bloemkool bestaan er ook groene en paarse. De torentjesbloemkool smaakt milder en zoeter dan de witte bloemkool. De roosjes van deze bloemkool zijn decoratieve kleine torentjes en hebben een heel fijne smaak.

Ziekten en plagen

Knolvoet Plasmodiophora brassicae
Knolvoet is een veelvoorkomend probleem bij koolgewassen. Bij knolvoet ontstaat er onregelmatige zwellingen aan de wortels waardoor de plant geen voedingsstoffen meer kan opnemen. Dit kan voorkomen worden door vruchtwisseling toe te passen. Na vier jaar kunnen opnieuw bloemkolen op hetzelfde perceel worden geteeld.

Koolvlieg
De koolvlieg legt eitjes aan de voet van de bloemkool, maar het zijn de larven die de hoofdwortel aantasten. De koolvlieg kan vermeden worden door de jonge planten af te dekken met vliesdoek of door een koolkraag rond de planten te maken.

Koolgalmug
De aantasting van deze mug kan worden voorkomen door vruchtwisseling toe te passen, natuurlijke vijanden in te zetten of bijvoorbeeld selder tussen de kolen te planten.

Slakken
Slakken eten heel graag de bladeren van de bloemkool. Hiervoor kan een slakkenval of slakkenkorrels worden gebruikt.

Teeltwijze

Zaaien

Vroege teelt

De vroege teelt wordt ook vrijsterteelt genoemd. De bloemkolen van de vroege teelt worden in februari in zaaikistjes in een koude bak gezaaid. Voor de vroege teelt worden rassen met een korte groeiduur gebruikt. Vroege bloemkolen kunnen als voorteelt voor tomaten worden gekweekt onder koud glas.

Zomerteelt

Het zaaien van de zomerteelt start in april - mei.

Herfstteelt

Vanaf half mei tot half juni kunnen de bloemkolen voor herfstteelt in volle grond worden gezaaid. De rassen voor de late herfstteelt hebben de langste groeiduur, van 130 tot 190 dagen.

Winterteelt

Eind juni kunnen er nog bloemkolen worden gezaaid.

Weeuwenteelt

Bij deze teeltwijze wordt begin oktober gezaaid, vanaf het moment dat het eerste echte blaadje duidelijk zichtbaar is wordt het plantje verspeend in bloempotten onder glas. Een grotere pot vermindert de kans op te vroege koolvorming. De planten moeten worden beschermd tegen de vorst.

Planten

Vroege teelt

De jonge plantjes van de vroege teelt worden rond half april uitgeplant. De plantafstand bedraagt ongeveer 60 cm.

Herfstteelt

Het uitplanten van bloemkolen van de herfstteelt gebeurt in juli.

Winterteelt

De bloemkoolplantjes van de winterteelt worden begin augustus uitgeplant.

Weeuwenteelt

Half maart tot half april worden de bloemkolen van de winterteelt uitgeplant.

Verzorgen

Bloemkolen
hebben een humusrijke en kalkrijke grond nodig. De bodem moet een goede structuur
hebben en goed doorlatend zijn. De bloemkolen zijn heel gevoelig voor droogte en hebben regelmatig water nodig. Op vochtige gronden die kunnen dichtslempen, worden bloemkolen op verhoogde bedden gekweekt. Bij bloemkool kan er door slechte groeiomstandigheden, zoals vochttekort of hoge temperaturen tijdens de groei, doorwas en schift optreden. Hierdoor gaat de bloemkool er harig uitzien. Bij doorwas groeien de witgekleurde schutblaadjes door de kool, bij schift komen de bloemen te vroeg uit het bloemscherm. Een koolkraag rond de bloemkool zal voorkomen dat de koolvlieg zijn eitjes afzet aan de basis van de bloemkool.

Wanneer de bloemkool zich begint te ontwikkelen moet deze worden beschermd tegen het zonlicht om witte bloemkolen te verkrijgen. Dit kan door de plant te bedekken met enkele grote buitenbladeren. Door geurende kruiden in de buurt van bloemkolen te planten worden schadelijke insecten misleid, bijvoorbeeld selder naast bloemkolen zal het koolwitje afweren. Planten en onkruiden die tot dezelfde familie van de kruisbloemigen behoren, mogen niet naast bloemkolen staan.

Oogsten

Het oogsten gebeurt, als de bloemkool voldoende ontwikkeld is, door de stam met een scherp mes onder de eerste ring met bladeren af te snijden.

Vroege teelt

De eerste bloemkolen kunnen in mei en juni worden geoogst

Zomerteelt

In juli en augustus kan het oogsten van de zomerbloemkolen plaatsvinden.

Herfstteelt

Het oogsten van de herfstbloemkolen kan van september tot november.

Winterteelt

De winterteelt onder glas, levert in maart oogstklare bloemkolen. In april en mei worden de buitengekweekte bloemkolen worden geoogst.

Weeuwenteelt

Het oogsten van de weeuwenteelt gebeurt in juni.


serre
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak