Courgette

Courgette

Cucurbita pepo

Herkomst

De Cucurbita pepo komt oorspronkelijk uit Mexico en het zuiden van Amerika. Via Spanje zijn de courgettes naar Europa gekomen.

Algemeen

De courgette is een vruchtgewas dat behoort tot de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Augurk, meloen en komkommer zijn, naast de courgettes, de voornaamste leden van deze familie. De courgette is een zomerpompoen dat jong en onrijp wordt geoogst.

Courgettes zijn niet bestand tegen nachtvorst. Er zijn donkergroene, heldergroene, gele en witte courgettes. Het is een heel eenvoudige groente om te kweken. In tegenstelling tot de andere pompoenen hebben courgettes een gedrongen groeiwijze.

De bladeren zitten allemaal dicht opeen bij een korte hoofdstengel. De grote, ruwe bladeren zijn stekelig behaard. De courgetteplanten bloeien met gele bloemen. De vrouwelijke bloemen van courgettes zijn eetbaar. De bloem open zich zeer vroeg en sluit zich weer rond tien uur 's ochtends. Het vruchtvlees van de courgette is steviger dan dat van aubergines. De zachte pitjes van de courgette zijn eetbaar. De courgette heeft een neutrale smaak en bevat veel ijzer en vitamine C.

Courgette "Black Beauty"
De "Black Beauty" is een donkergroene courgette. Deze courgette geeft heel veel vruchten, ook onder minder gunstige weersomstandigheden. Deze courgette kan vanaf half maart onder glas worden gezaaid, met een zaaidiepte van 2 cm.

Vanaf eind mei, als ze drie blaadjes hebben, kunnen de courgettes worden uitgeplant. Eén plant per vierkante meter is voldoende. Van mei tot half juni worden de zaden in volle grond gezaaid. De grond dient tijdens de teelt goed vochtig worden gehouden. Het oogsten zal plaatsvinden vanaf eind juni tot september. Het oogsten van de courgette gebeurt in een jong stadium, als ze ongeveer 15 à 20 cm lang zijn. Er worden dan steeds nieuwe courgettes gevormd tot in de herfst.


Ziekten en plagen

Grauwe schimmel

Echte meeldauw Witziekte of echte meeldauw is een schimmelziekte. Vanaf half augustus verschijnen ronde, witte vlekjes op de bladeren. De schimmel groeit uitwendig op het blad als een laagje wit stof dat op de bladeren ligt. Als de schimmelziekte verder gevorderd is komen er op de bladeren bruine vlekken en uiteindelijk kunnen de bladeren volledig afsterven. Echte meeldauw komt voornamelijk voor op oudere courgetteplanten. Besmette bladeren kunnen eventueel worden weggehaald.

Bladvlekkenziekte


Teeltwijze

Zaaien
De zaden van courgettes zijn groot en kunnen gemakkelijk met de hand worden gezaaid. Om steeds over een jong en productief gewas te beschikken is het aan te raden twee keer te zaaien. De groei van oudere planten stagneert, waardoor ze vatbaarder worden voor echte meeldauw. Het zaaien kan vanaf eind maart tot half mei onder glas en vanaf de tweede helft van mei tot eind juni in volle grond.

De zaden worden 1,5 tot 2 cm diep, schuin met de punt naar beneden gezaaid. Er is een minimum temperatuur van 20°C vereist om de kieming te bevorderen. Na vijf dagen zullen de zaden opkomen. Na opkomst mag de temperatuur dalen tot 15 - 18 °C. Courgettes groeien snel, daarvoor hebben ze veel warmte nodig. Ze hebben zowel bij het zaaien, de opkweek als tijdens de teelt een hoge temperatuur nodig. Bij het kiemen mag er niet teveel water worden gegeven om rotting te vermijden.

Planten
Courgetteplanten worden eerst opgekweekt in een potje om nadien te worden uitgeplant. De zaailingen, onder glas gekweekt, zullen vier weken na het zaaien kunnen worden buiten geplant. Bij een zaaidatum vanaf half mei kunnen courgettes al na twee weken buiten worden geplant. Uitplanten gebeurt beter wat te laat dan te vroeg, want courgette is zeer gevoelig voor nachtvorst. Eén plant per vierkante meter is voldoende. Als ze te dicht bijeen staan, gaan de bladeren schuren en de vruchten beschadigen.

Verzorgen
De grote bladeren verdampen zeer veel en hebben in droge periodes extra water nodig. Om problemen met rotte vruchten te voorkomen, krijgen de planten beter water aan de voet van de plant.

De courgetteplant heeft mannelijk en vrouwelijke bloemen. Het stuifmeel wordt verplaatst van de mannelijke naar de vrouwelijke bloem. De mannelijke bloemen, die meestal als eerste verschijnen, zitten op een steeltje en zorgen alleen voor het stuifmeel. Het is het vruchtbeginsel, van de vrouwelijke bloemen, dat na de bestuiving uitgroeit tot een courgette. Niet goed bevruchte courgettes rotten aan de punt van de vrucht.

De gezonde vruchten kunnen dan aangetast worden dor contact met de zieke courgettes. De schimmelziekte die de vruchten aantast is meestal Botrytis (te herkennen aan het grijze schimmelpluis. Om een goede bestuiving te garanderen dienen minimum twee planten naast elkaar worden geplant.

Oogsten
Oogsten kan ongeveer zes weken na het zaaien. De laatste courgettes zullen in
augustus - september worden geoogst. De courgettes moeten op tijd worden geoogst, te laat geoogste courgettes groeien uit tot reusachtige courgettes waar nauwelijks smaak in zit. Te zware en grote courgettes kunnen enkel nog als soepgroente worden gebruikt.

De courgettes zijn oogstklaar als ze de lengte van 15 à 20 cm hebben bereikt. Hoe jonger geplukt hoe smakelijker ze zijn en dit bevordert ook de groei van andere vruchten. Eén plant geeft ongeveer 30 vruchten. De vruchten worden geoogst met een draaiende beweging. De courgettes kunnen langer worden bewaard als er nog een stuk steel aan de vrucht hangt. De courgette "Soleil" wordt gekweekt tijdens het kweekproject 2011. serre
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak