prei

Prei

Allium porrum

Herkomst

Prei groeit in het wild in de kustgebieden van Noord-Afrika, Zuid-Europa en de Kaukasus. Prei is het nationale symbool van Wales.

Algemeen

Prei is een bladgewas dat behoort tot de lookfamilie (Alliaceae). Tot deze familie behoren onder ander ook ajuin en knoflook. De smaak van prei is zachter dan die van look. Prei is een monocotyl die opgebouwd is uit bladscheden en bladschijven. De bladscheden zitten over elkaar gevouwen en vormen het witte gedeelte van de prei. Prei is een tweejarig gewas. In het tweede jaar ontwikkelt de plant, onder invloed van kou, een bloem en zal hij zaden vormen. De kwaliteit van de prei gaat achteruit als de plant een bloemsteel ontwikkelt. Prei is rijk aan ijzer, vitamine C, foliumzuur, koper en magnesium. De prei is verwant aan de olifantsknoflook (Allium ameloprasum var. ampeloprasum). De rassen van prei kunnen worden ingedeeld in zomer-, herfst- en winterprei.

Ziekten en plagen

preimot Acrolepiopsis assectella De preimot legt eitjes op de plant en de rups van de preimot vreet gangen in het blad. In de eerste acht tot tien weken van de teelt is de kans op aantasting van de preimot het grootst. • uienvlieg Delia antiqua De made van de uienvlieg vreet aan de voet van de plant, waardoor de bladeren geel worden en tenslotte afsterven. • roest Roest veroorzaakt kleine oranje sporenhoopjes op het blad die later bruin worden.

Teeltwijze

Zaaien Prei houdt van een goed bemeste grond die voldoende opgewerkt is. De bovenlaag mag echter niet te fijn worden gemaakt Zomerprei Het zaaien van zomerprei gebeurt vanaf half januari bij een temperatuur van 18įC. De zaaidiepte bedraagt 0,5 cm. Herfstprei Vanaf half maart wordt de vroege herfstteelt gezaaid. Het zaaien van de late herfsteelt gebeurt eind maart. Winterprei In april wordt de winterprei 0,5 cm diep gezaaid in zaaikistjes of ter plaatse. Planten Als de preiplanten potlooddikte hebben kunnen ze worden uitgeplant. Voor het uitplanten worden de langste wortels een stuk afgeknipt zodat ze even lang zijn als de rest van de wortels. Aan de bovenkant moet er ongeveer een vierde tot een derde van het loof af. Het inkorten van het loof dient om teveel verdamping in de eerste dagen tegen te gaan en om de plant sneller weer in de groei te brengen. Er wordt een diepe geul gemaakt, waarin de preiplanten voor de helft in terechtkomen. De planten hebben een goed opengewerkte grond met een goede afwatering nodig, want anders gaan de wortels rotten. Voor het planten wordt er water in de geul gegoten, zodat de preiplantjes beter zullen aanpakken in de bodem. Zomerprei De preiplantjes van de zomerprei worden eind maart tot eind mei uitgeplant in volle grond. Uitplanten gebeurt als de plantjes ongeveer een potlood dik zijn. De plantdiepte bedraagt 7 cm. De afstand tussen de rijen bedraagt 25 tot 30 cm, de preiplantjes onderling staan 10 cm uit elkaar. Herfstprei De herfstprei wordt in juni uitgeplant in volle grond. De plantafstand bedraagt 15 cm, de rijafstand 40 cm. Winterprei De plantafstand bij winterprei bedraagt 15 cm, de rijafstand 40 cm. De winterprei wordt 18 cm diep geplant om een lange witte schacht te verkrijgen. Prei kan ook minder diep worden geplant, maar dan moet hij worden aangeaard. Winterprei blijft gedurende de hele winter staan. Verzorgen De prei moet worden aangeaard om een lange witte schacht te verkrijgen. Het aanaarden kan pas starten als de planten voldoende lang en dik zijn. Door aan te aarden komen de plantjes rechtop te staan. De grond tussen en in de rijen moet onkruidvrij worden gehouden. Oogsten Prei kan zowel in een jong als volgroeid stadium worden geoogst. Zomerprei moet worden geoogst voor de eerste vorst. serre
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak