Suikerbiet

Suikerbiet, ook wel gekend onder de naam beetwortel is een wortelgewas.

Men teelt dit gewast om suiker te verkrijgen. Deze plant is een kweekproduct en behoort tot de familie van de biet.
De suikerbiet kan je zelf niet eten. Daar is deze te hard voor.

Om uit een suikerbiet, gewone witte kristalsuiker te maken is er een bijzonder complex productieproces. De suikerbieten worden gesneden, gekookt nadien wordt het sap gecentrifugeerd. Tijdens dit proces verliest de suikerbiet alle vitaminen en mineralen. Deze worden echter niet gewoon weggegooid. De verschillende bijproducten worden verwerkt in andere producten.

De suikerbiet wordt meestal in het noordelijk halfrond gekweekt. De grootste producerende landen: Rusland, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde staten. De grond is bij voorkeur los en vochtig. Dit zijn de beste omstandigheden voor een suikerbiet om optimaal te groeien. Vorst is uiterst nefast voor deze biet. Bij vriesweer gaat de suikerbiet afsterven en verliest ze tot drie keer zoveel suiker als een “levende” suikerbiet. Door het bevriezen, gaat de biet ook sneller rotten.

Het zaad voor de bieten komt ook uit landen met een warmer klimaat. Frankrijk is perfect hiervoor. De suikerbiet is een tweejarige plant. Dat wil zeggen dat ze één keer bloeien en vrucht dragen. Het eerste jaar groeit de biet. Het tweede jaar bloeit de biet en produceert ze zaad. Waarna ze afsterft.

In sommige gevallen “schiet” de biet echter. Dit betekent dat ze al in het eerste jaar bloeit. Deze moeten verwijderd worden. Anders zorgt het zaad van deze suikerbieten voor onkruidbieten in het jaar dat volgt.

Vanaf september gaat men de suikerbieten gaan oogsten. Meestal doet men met een bietenrooier. Bij dit proces wordt de suikerbiet ontbladerd en wordt daarna met de messen gekopt. Hiervoor is het noodzakelijk dat de bieten ongeveer gelijke grootte hebben. Hierdoor is er minder kans op verlies. (Kleine bieten die nog steeds bladeren hebben, of te veel afgekapt van de grote bieten)

Om de kwaliteit van de suikerbieten te garanderen gaat men tegenwoordig de zaden pilleren. Dit betekent dat men de onregelmatige zaden gaat opvullen. Hierdoor kan men preciezer en sneller verzaaien.

Zoals bij elke kweek, kunnen er bepaalde problemen optreden. Deze problemen zijn dikwijls bladziekten of wortelziekten. Andere problemen zijn bijvoorbeeld schade door insectenlarven.

 
Suikerfabriek
De verwerking van de suikerbiet (omzetting van suikerbiet tot suiker) vergt heel wat kapitaal. De verwerking loopt over een periode van drie tot vier maanden. De rest van het jaar draaien de suikerfabrieken niet. Deze periode gebruiken de fabrieken om de schoon te maken, machines te onderhouden en om de volgende bietencampagne voor te bereiden. 

De verwerking moet erg snel gebeuren. Dit omdat een suikerbiet snel mindert in suikergehalte. Reken maar uit. Om één ton suiker te bekomen, zijn er zes ton suikerbieten nodig.

Omdat dit productproces enorm veel investeringen vergt, proberen ze de fabrieken de kosten wat te drukken. Hiervoor gaat men meestal een fabriek dicht bij de telers vinden. Transportkosten worden hierdoor uitgespaard.

In de fabriek gaat men naast het ontginnen van suiker, ook de suikerbieten raffineren. Eerst gaat men de suikerbieten wassen en in reepjes snijden. Met behulp van warm water gaat men nadien het suiker uit deze suikerbietreepjes halen. Hierdoor krijgt men een ruwe sap. Dit moet natuurlijk gezuiverd worden. Om dit te kunnen zuiveren gaat men kalk toevoegen. Dit wordt dan later in de landbouw gebruikt als schuimaarde.
De volgende stap is het indikken van dat sap. Hierdoor krijg je diksap, waarin suikerkristallen gevormd worden. Om die vorming van kristallen te stimuleren gaat men poedersuiker toevoegen.

Door het centrifugeren kan men de kristallen gaan scheiden van het diksap. Het sap wordt dan melasse genoemd en wordt ook verkocht. Vaak voor de productie van alcohol.
De vrijgekomen kristallen gaat men opdrogen en bewaren in silo’s. De rest van het jaar wordt deze suiker verpakt en getransporteerd.
Sitemap

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak