Winterpostelein

07/12/2012
Winterpostelein

Winterpostelein, een bom vol vitaminen

Een gek plantje dat winterhard is en toch zo kwetsbaar lijkt. Winterpostelein zaait zich jaarlijks uit. Een van de redenen waarom tuiniers de plant als onkruid beschrijven. Niets is minder waar. Tijd om kennis te maken met dit frêle, winterharde plantje!

Herkomst 

Winterpostelein of Claytonia perfoliata groeit als eenjarige en zoals de naam al doet vermoeden is ze winterhard. Oorspronkelijk groeide dit plantje in Noord-Amerika dat zo via Cuba en Mexico naar Europa is gekomen. 

Groeiwijze 

Deze eenjarige wordt gemiddeld zo'n 20 cm. hoog. Het groeit met schotelvormige blaadjes waarop hele kleine witte bloempjes komen te staan. Jonge bladeren hebben de vorm van een schop en kleuren lichtgroen. Vreemde vogel, die postelein! 

Bescheiden bloei 

Afhankelijk van de zaaiperiode zal winterpostelein bloeien vanaf mei tot juni. De kleine bloempjes staan midden op een blad ingeplant. Wie zaden wil oogsten, moet net iets vroeger zaaien zodat de plant vanaf april, mei over gaat tot zaadvorming. 

In de tuin 

Winterpostelein voelt zich hier dusdanig goed dat ze na een keertje zaaien bijna altijd terug komen opduiken. Voor wie ze toch elk jaar opnieuw moeten zaaien, start je vanaf april tot mei. Het zaaien kan in vollegrond gebeuren en vereist geen extra zorgen. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft zodat de zaden moeiteloos kunnen kiemen. Eenmaal gekiemd, dan wijst alles zichzelf uit.

Bodem en bemesting

Winterpostelein geeft vaak de indruk dat het een woekerplant is, maar niets is minder waar. Het is duidelijk dat deze plant geen extra bemesting vraagt. Zaai of plant ze bij voorkeur op een zandlemige bodem die vrij nat wordt gehouden. Deze eenjarige heeft namelijk een hekel aan een te droge omgeving.

Vitaminen

De werking van winterharde postelein wordt vaak onderschat. Omdat ze winterhard is en zich helemaal niets aantrekt van koude perioden kan er geoogst worden tot maart. In de winter en vroege voorjaar is winterpostelein absoluut een bron van vitaminen. Weg met winterblues, zo luidt het! Ook calcium, ijzer en magnesium zitten in de plant verstopt, samen met vitamine C, iets waar ons lichaam naar hunkert na een lange, koude winter. 

Praktische tips en weetjes 

- winterpostelein wordt rauw in salades verwerkt

- hooguit 2 dagen te bewaren in de koelkast

- deze winterharde soort zit boordevol vitamine C

- onder glas wordt er vanaf augustus tot november gezaaid

- wie vroeg zaait oogst al in de herfst

Terug ...

Artikels

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

Kookworkshop 24/03/2017

Koken met onbewerkte ingrediŽnten die een toevoeging zijn voor onze gezondheid en die vooral erg lekker zijn. Puur, eerlijk, lekker en gezond. Kom de lekkerste en gezondste recepten zelf uit proberen, tijdens deze GRATIS workshop.

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak