Genieten van lekkere tomaatjes...

13/06/2012
Genieten van lekkere tomaatjes... Tomaten zijn de lievelingen van de tuinserrekweker. Er is niets lekkerder dan een versgeplukte tomaat die u als tussendoortje oppeuzeld of verwerkt in een frisse salade. Supergezond en vol vitamientjes. Er bestaan honderden soorten, elk met hun eigen smaak, vorm en kleur. Experimenteer eens met een ras dat u nog niet kent !

Tomaten zaaien

Het planten van tomaten gebeurt altijd in een zaaibakje binnenshuis of in een verwarmde tuinserre. U kunt zaaien vanaf februari/maart tot en met april. De zaden doen er bij 20°C ongeveer 10 dagen over om te kiemen (zie productflash ‘van zaadje tot plantje’).

Na het opkomen van de zaailingen worden ze in potjes gezet (nog steeds in een verwarmde ruimte). In mei/juni kunt u de planten in een serre of op een warme, beschutte plaats hun definitieve plekje geven. Tomaten houden van warmte en een goed bemeste grond.Tomatenplanten onderhouden


Tomatenplanten vragen wat onderhoud. Na ongeveer 4 à 5 vruchttrossen haalt u best de top eruit. Doet u dit niet dan blijft de plant doorgroeien en worden er enkel kleine vruchtjes gevormd. Verder komen er in de oksels van de bladeren nieuwe uitlopers. Neem deze zogenaamde dieven zeker weg.
 

Let op voor ziektes

Tomatenplanten zijn sterke planten. Toch is er 1 ding dat uw planten snel zal bedreigen, vooral de planten die in de open lucht staan: nattigheid.

Lange regenperioden gecombineerd met hogere temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de gevreesde aardappelziekte – tomatenziekte de kop opsteekt. De bladeren worden bruin tot zwart en ook de vruchten worden aangetast.

Om dit te voorkomen kunt u volgende zaken doen:

1. Zorg ervoor dat de planten onder een afdak staan. Dit kan in een tuinserre of in een tomatenserre. Op deze manier worden uw tomatenplanten beschermd tegen de regen. Regelmatig beluchten is wel de boodschap.
2. Mensen die hun tomatenplanten toch buiten in de open lucht plaatsen, spuiten best preventief met een middel tegen aardappelziekte.

 

Voor elk wat wils..

ACD heeft voor elke tomatenkweker een oplossing op maat en voor ieders budget.

Instapmodel : Tomatenserre première – art 232063 – 200 cm x 77 cm x H 160/169 cm  

Voor de liefhebber die graag investeert in een betere kwaliteit , bieden wij de ACD tomatenkas Medium en de ACD tomatenkas Large aan.
Tomatenserre Medium
– stevig aluminium frame – diameter 21 mm - art 232150 – 150 x 80 x H 180 cm.

Tomatenserre large – stevig gegalvaniseerd stalen frame - diameter 25 mm -  artnr 232990 - 190 x 80 x H 200 cm – superieure kwaliteit.

 

Terug ...

Productflash

ACD heeft ook aan haar gedacht 07/03/2019

Na de man cave is er nu ook de She Shed.

Kom zeker eens langs in onze nieuwe showroom 25/10/2017

ACD serres: Serre - hobbyserre - kweekbak